Caii și bunele maniere_headerOdraslele cailor, la fel ca și cei umani, reprezintă o specie aparte. Ne entuziasmăm când îi vedem, suntem tentați să îi pupăm la simpla vedere a lor și sunt numai buni de dragalit, excepție făcând puii de păsări care seamănă cu niște adevărați extratereștri neadaptați vieții pe pământ.caii si bunele maniere_03 Diferența dintre mânji și restul piticanilor, ajunse de curând pe planeta noastră, este ca primii pot deveni adevărate probleme, în cazul în care nu beneficiază de o educație solida.

  • Pana la vârsta de 3 ani, rolul omului în educația calului este secundar.

Mânjii trebuie să învețe, în acesta perioada, în primul rând de la caii adulți. Asta pentru ca noi dispunem de o constituție mult mai fragila decât a calului, ne e greu sa arătam unui mânz ce îi este permis, când vine vorba de joaca și când se-ntrece cu gluma. Riscam sa ne alegem cu diverse oase rupte sau vânătăi. Avem de asemenea doua probleme în a disciplina mânjii: atunci când trebuie și intensitatea pe care o cere situația în când aceștia greșesc. Un cal matur va fi mult mai rapid, mai eficient și constant în comportament, atunci când vine vorba de o astfel de împrejurare. Cât despre comportamentul în grup, socializarea, ierarhia și comunicarea non-verbala devin lucruri foarte importante în viata unui animal gregar, asa cum este calul. Oricât de mari experți am fi cu privire la comportament ecvin, fără intervenția definitorie a unui cal adult, rezultatul obținut de noi ar fi doar cai inadaptați social.

caii si bunele maniere_01

  • Ce spun studiile?

Un studiu francez a urmărit comportamentul cailor tineri, înainte și după ce au fost introduși într-un grup de de cai adulți. Abilitățile sociale s-au îmbunătățit dramatic în cel de-al doilea caz: mânjii au devenit mai putin agresivi, au socializat în mod pozitiv într-o măsură mai mare, au deprins comportamente noi și au legat prietenii în interiorul grupului.

caii si bunele maniere_02Un al doilea studiu afirma ca exista o relație directa intre distribuția vârstelor componenților grupului și bunele maniere ale cailor tineri. În acest caz, cercetătorii au creat 5 grupuri compuse din 7 pana la 12 cai. În unele dintre ele, caii sub 3 ani erau majoritari iar în altele caii adulți erau în număr mai mare. S-a observat că numărul comportamentelor antisociale a fost de 4 ori mai mare în cadrul grupurilor dominate numeric de cai tineri. Totodata, în aceste grupuri, caii sub 3 ani tind sa formeze “bisericuțe” și să se disocieze de cei adulți.

  • În  concluzie

Caii adulți se remarcă prin rolul deosebit de important în canalizarea energiei, în exces, a mânjilor înspre comportamente sociale pozitive și reducerea agresivității acestora.

Surse:

  1. M. Bourjade, A. de Boyer des Roches and M. Hausberger. 2009. Adult-Young Ratio, a Major Factor Regulating Social Behaviour of Young: A Horse Study.
  2. Marie Bourjade, Maïc Moulinot, Séverine Henry, Marie-Annick Richard-Yris, Martine Hausberger. 2008. Could adults be used to improve social skills of young horses, Equus caballus? Developmental Psychobiology.
Share →