Moduri de comunicare

80% din sistemul de comunicare al calului este non-vocal

Caii au un sistem de comunicare vocal și non-vocal

Pentru a realiza un parteneriat real cu, calul tău este esențial sa înveți sa comunici cu el: sa înveți sa asculți sa vezi, sa înțelegi.

Oamenilor care nu au cai, și chiar multora dintre cei care au, le vine greu sa înțeleagă un cal. Ei nu reușesc nici să vadă și cu atât mai puțin sa interpreteze expresia fetei, modul în care ochii și urechile lui ne spun ceva, încordarea sau relaxarea corpului și indiciile dispoziției în care se afla, asa cum sunt exprimate prin poziția cozii. De fapt chiar și chemările vocale ale calului sunt ignorate sau greșit înțelese. Pentru a realiza un parteneriat real cu calul tău este esențial sa înveți sa comunici cu el: sa înveți sa asculți sa vezi, sa înțelegi. Asa cum se poate ca oamenii sa-și exteriorizeze sentimentele reale fără sa vrea, și caii, prin limbajul corporal(click aici pentru mai multe detalii) și prin sunete pot sa ne indice clar starea lor emoționala. Optzeci la suta din sistemul de comunicare al calului este non-vocal.

Caii au un sistem de comunicare foarte bun și transmit, vocal și prin limbajul corporal, informații despre tot felul de lucruri. Nechezatul și sforăitul poarta o serie de mesaje vocale iar poziția corpului exprima starea emoționala a calului. Modul în care își tine coada, botul, nasul, urechile și picioarele indica sentimentele calului. Prin recunoașterea acestor semnale putem începe sa înțelegem starea sufleteasca a calului. Pe când noi am putea sa învățam multe lucruri care sa ne ajute sa descifram limbajul corporal al calului, el este deja capabil sa-l înțeleagă pe al nostru.

De exemplu când o persoana este încordata acest lucru se manifesta de obicei prin mișcări rigide, zmucite, pe care calul le percepe imediat ca o indicație ca ceva nu este în regula. Dacă el considera ca omul respectiv este un lider, și sesizează ca liderul este în mod evident îngrijorat anxietatea sa va creste. Din aceasta cauza un călăreț înspăimântat nu poate determina un cal sa sara chiar peste un obstacol mic. Caii învață sa înțeleagă câteva cuvinte ale noastre – se opresc, pornesc, merg la trap și asa mai departe, la comanda, dar noi, cu inteligenta noastră pe care o consideram superioara, facem prea putin efort sa învățam limbajul lor. Caii comunica intre ei într-un limbaj universal, asa ca un cal din Anglia poate fi dus în Rusia și toți caii de acolo vor fi în stare sa-l înțeleagă. Noi, oamenii, nu am putea trece un astfel de test lingvistic! Într-un cuvânt un cal este un cal – nu se pretează la snobismul pe care îl impunem noi! Astfel un pur sânge va sta de vorba cu plăcere cu un Shetland deși stăpânii acestora s-ar putea sa nu se agreeze! Limbajul ecvin este același pentru toate rasele, culorile și tipurile, și singurele bariere în înțelegerea lui de către călăreți și proprietari sunt cele pe care le impunem noi. Asa ca lasă-ți la o parte mândria și egoismul și pornește într-o călătorie incredibila. Ți-ai dat seama din aceasta scurta privire de ansamblu ca posesia, antrenarea și călăritul unui cal constituie o ocupație complexa. Se cere mult de la noi, din punct de vedere mental, emoțional și fizic. Este necesar sa ne punem în locul unei alte făpturi într-un angajament pe termen lung, însa răsplata este neprețuita. Investește timp în relația dintre tine și calul tău, petrece cât de mult timp poți cu el, bucura-te de el atât atunci când ești calare cât și de jos, da-ți osteneala sa te uiți la el când este liber și sa-i studiezi comportamentul, și astfel vei putea sa asamblezi multiplele fațete care alcătuiesc întreaga imagine a caracterului sau individual.

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Moduri de comunicare

Scroll to Top