Durata de viață și etape_Header

Durata de viață și etape_01Depinzând de rasă, îngrijire și mediu, calul modern domestic are speranță de viață cuprinsă între 25 și 30 de ani. Sunt și care trăiesc peste 40 de ani și mai mult, dar aceștia sunt rarități. Cel mai bătrân cal cunoscut a fost „Old Billy”, din secolul al XIX-lea, care a trăit până la 62 de ani. În era modernă, Sugar Puff(poză), care a intrat în Cartea Recordurilor (Guinness Book of World Records) ca cel mai bătrân ponei în viață, a murit în 2007 la vârsta de 56 de ani. Indiferent de data nașterii a unui cal sau ponei, în multe concursuri vârsta crește pe data de 1 ianuarie în emisfera nordică și pe 1 august în emisfera sudică. Excepții se fac în cursele maraton, unde vârsta minimă pentru a concura este bazată pe vârsta reală și precisă a animalului.

 • Următoarea terminologie este folosită pentru a descrie caii de diferite vârste:
  • Mânz: un cal, indiferent de sex, mai mic de un an. Un mânz care este hrănit cu lapte matern este numit în engleză weanling iar cel hrănit cu biberonul suckling. Mulți mânzi domestici sunt înțărcați la vârste cuprinse între cinci și șapte luni, deși pot fi înțărcați de la patru luni fără efecte psihice adverse.
  • Cârlan: un cal de orice sex care are între unul și doi ani.
  • Colt: un cal mascul sub vârsta de patru ani. O eroare comună de terminologie este numirea oricărui cal tânăr ca „mânz”, cânt acest termen se referă doar la caii tineri de sex masculin.
  • Mânză: cal de sex feminin sub vârsta de patru ani.
  • Iapă: cal de sex feminin.
  • Armăsar: un cal necastrat cu vârsta de peste patru ani. Termenul „cal” este uneori folosit colocvial pentru a se face referire la un armăsar.
  • Cal castrat: cal castrat de orice vârstă.

Durata de viață și etape_02

În cursele de cai, aceste definiții pot fi diferite. De exemplu, în Insulele Britanice, Thoroughbred se definește Colt un cal care are mai puțin de cinci ani. Totuși, cursele australiene Thoroughbred definesc colt și mânzele care au mai puțin de patru ani.

Share →