Lusitan

Lusitan
Prestanță Și Echilibru

Calul Lusitan combină frumusețea și armonia cu un temperament generos și docil, având o ținută ușoară și confortabilă.

Caracteristici distinctive

Tara de origine

Portugalia

Nume alternativ

Beltico-Lusitano, Cal Portughez

Înălțime

Între 155 pana la 160 cm

Culoare

Sur, izabel, roib, murg, șarg

Descriere

Eleganta, profil convex, gat si spate puternic, pas înalt

Greutate

Între 500 pana la 550 kg

Cuprins

Istoric și origine

Calul Lusitan combină frumusețea și armonia cu un temperament generos și docil, având o ținută ușoară și confortabilă. Numele rasei provine de la o populație care trăia în antichitate în vestul Peninsulei Iberice, Lusitania, situată între râurile Douro și Guadiana. Este o rasă de cai de origine portugheză, foarte asemănător cu rasă Pura Raza Española (Andaluz) cu care a împărțit, de altfel, apelativul de „Andaluz” până în 1966. Apreciat pentru noblețea alurilor sale, la marile curți regale în secolele XVII- XVIII, Lusitanul a cunoscut, în epoca modernă, o perioadă de declin datorată popularității tot mai crescute a cailor pur sânge și a cailor de sport recâștigându-și treptat popularitatea grație spectacolelor ecvestre și a performanțelor înregistrate în competițiile de dresaj. Lusitanul este, ca și andaluzul, un cal de origine celtică, care a fost marcat încă de la început de influența cailor veniți din Africa de Nord. Calul este menționat încă din secolul XVI fiind crescut de călugării mănăstirilor din Sevilia sau Jerez de la Frontera. Istoria sa este identică cu cea a calului spaniol fiind renumit ca rasă de cal de război și luptele cu tauri. Începând cu anul 1967 apare primul studbook modern al acestei rase și de atunci interesul pentru această rasă a crescut, rezultând o creștere a numărului de nașteri de lusitani înregistrați în Portugalia, ci și în străinătate(Brazilia, Franța, Belgia, Germania, Țările de Jos, Spania, Marea Britanie, Mexic și SUA).

horse, lusitano, andalusian


Morfologie (standard)

Morfologia lusitanului este diferită de cea a Calului de Rasă pură Spaniolă, având o linie a corpului mai alungită, un spate mai puternic și mai rotund. Este o rasă ușoară și cântărește aproximativ 500 kilograme iar lungimea de la vârful umărului la vârful vertebrelor cozii este egală cu înălțimea până la greabăn, silueta sa înscriindu-se într-un pătrat. Capul are o alură nobilă, cu un profil ușor convex și ochi blânzi. Masculii au gâtul foarte puternic, iar coama lusitanului este abundentă și ușor ondulată. Înălțimea calului lusitan ajunge la 1,55-1,60 metri la vârsta de 6 ani, iar culoarea robei oferă o marea varietate de culori. Există și doua linii de sânge mai mult sau mai puțin destinate unei anumite activități. Astfel, linia de sânge Veiga produce cai mai agili și mai vioi, perfecți pentru coride, în timp ce linia de sânge Andrade produce cai mai mari ca talie, mai atletici.

Lusitan
Lusitan

Standardele de rasa sunt reglementate de:

  1. Associação Portuguesa do Cavalo Puro Sangue Lusitano (APSL)
  2. Lusitano Horse Association of Australasia (LHAA)
  3. International Andalusian & Lusitano Horse Association (IALHA)

Temperament și personalitate

Frumusețea, armonia și flexibilitatea împreună cu caracterul calm și pasionat fac ca această rasă de cai să fie una dintre cele mai îndrăgite din lume. Calul lusitan este nobil, generos și pasionat, însă mereu delicat și dispus să suporte situațiile dificile. Mișcările sunt rapide dar delicate, având capacitatea de a-i oferi călărețului mult confort. Această rasă nu se panichează ușor și este apreciată pentru inteligența sa. Este un cal jucăuș care adoră să învețe.

Aptitudini și abilitați

Frumusețea, eleganța, caracterul său jucăuș îl fac favorit în spectacolele ecvestre din lumea întreagă. Ca și calul de rasă pură spaniolă, lusitanul rămâne, înainte de toate, un cal de muncă, foarte agil și reactiv, folosit de-a lungul istoriei pentru a aduna și a tria turmele de animale. Este un cal de călărie foarte bun, perfect pentru coride, atelaje,echitație și dresaj clasic.

Îngrijire și sănătate

Lusitanul este o rasă cu multă energie și este indicat să aibă un program de antrenamente prestabilit și în acest mod îl ajutăm să se păstreze în formă. Pentru că majoritatea cailor lusitani sunt de culoare gri, sunt vulnerabili la a dezvolta melanom. Melanomul se poate dezvolta la orice cal ce are o blană deschisă la culoare, din cauza slabei pigmentări a pielii. Melanomul, de obicei, se dezvoltă în zonele în care părul este subțire la bot și coadă, asa că este bine ca aceste zone să fie monitorizate. Dacă observi ceva neobișnuit este bine să contactezi medicul veterinar.

Curiozități

  1. În România, calul Lusitan este puțin cunoscut și prin urmare rar. Dacă îți dorești îl poți cumpăra cu preturi începând de la 4.500 dolari pana la 15.000 dolari.
  2. Primul volum al cărții “Livro Genealógico Português de Equinos” , creat în 1889, este considerat primul studbook al rasei lusitan.
  3. Echipă de călăreți și cai de rasă lusitană a fost, trei ani consecutiv (1993, 1994 și 1995), vicecampioana Europei la Horse-Ball.
  4. Atelajul cu 4 cai lusitani condus de belgianul Felix-Marie Brasseur, a câștigat trofeul International Award al FEI în 1995 și 1996, devenind campion mondial la individual și cu echipa, la Waregem, în 1996.
  5. Orfeu, cal campion olimpic la dresaj, călărit de Catherine Durand-Henriquet.
  6. Templado, este cel mai renumit cal de spectacol din rasa lusitan.
  7. Novilheiro este un lusitan care și-a început cariera în concursul complet, înainte de a fi asociat cu numele lui John Whitaker în sărituri peste obstacole. În primul an, a câștigat 30 de probe iar în 1983 se număra printre cei mai premiați cai de sărituri din Anglia.

Galerie: Lusitan

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Lusitan

Scroll to Top