horse, norwegian fjord horse, pasture-1946869.jpg

Fjord
Calul vikingilor

Rasa de cai Fjord provine din Norvegia și este una dintre cele mai vechi rase de cai din lume. Se crede că are origini în perioada preistorică și este considerată o rasă pură, cu o genătică nealterată de-a lungul timpului.

Caracteristici distinctive

Tara de origine

Norvegia

Nume alternativ

Fjording, Fjordhest

Înălțime

Între 135 pana la 150 cm

Culoare


Izabel

Descriere

Puternic, temperament blând, marcaje primitive pe coama.

Greutate


Între 400 pana la 550 kg

Cuprins

Caii Fjord sunt apreciați pentru frumusețea lor distinctivă, personalitatea prietenoasă și capacitățile lor versatile. Acești cai reprezintă o legătură cu trecutul și sunt iubiți de către iubitorii de cai din întreaga lume.

Istoric și origine

Rezistent, cu o constituție atletică, iubitor și sociabil este supranumit “calul vikingilor”. Considerat ca făcând parte dintr-una din cele mai pure rase din lume, Fjordul are origini îndepărtate fiind, probabil, descendentul cailor primitivi și sălbatici din nordul Europei. De altfel, în vestul Norvegiei începe istoria oficială a rasei, sub numele de “Vestlandhesten”. În 1843, a fost creată la Hjerkin, o herghelie națională, acesta fiind momentul, care marchează începutul creșterii organizate a acestor cai în Norvegia, în scopul principal de ameliorare a rasei. La acea epocă, Fjordul nu era un cal de agrement, ci un cal de muncă, fie că era vorba despre munca în ferme, fie despre transportul mărfurilor. Astfel, selecția care începe să prindă contur la inițiativa statului norvegian mizează în primul rând utilitatea acestui cal. Câțiva armăsari sunt considerați a fi întemeietorii rasei. Printre ei, regăsim pe Rosendalborken 18, născut în 1863, care, prezentat la o vârstă venerabilă de 20 de ani, la o expoziție ecvestră la Hamburg, a lăsat o impresie puternică asupra publicului. Un alt armăsar, Njal 166, născut în 1891, este “prezent”, actualmente în linia de sânge a fiecărui cal Fjord din lume. Astăzi, calul din rasa Fjord ocupă un loc important în Norvegia, unde calitățile sale sunt puternic apreciate, fiind considerat un simbol național. În 1910, a fost creat primul studbook, în Norvegia, apoi în 1941 în Danemarca. A urmat Germania în 1949, apoi Suedia în ’53, Belgia și Elveția în ’75, Franța în 1986 și Statele Unite în 1988.

Morfologie (standard)

Fjordul este la origine un cal mic de munte, cu sânge rece relativ bondoc. În zilele noastre, selecția a favorizat indivizi cu o talie mai mare, cu o alură mai suplă și un tip general care arată mai multă distincție. Capul trebuie să fie bine proporționat și bine definit, distanța de la ochi la nas trebuie să fie scurtă, profilul drept sau concav. Ochii mari, închiși la culoare și strălucitori, cu o expresie calmă. Urechile relativ mici, cu o linie rafinată, paralela, cu o ușoară curbură; gâtul puternic, relativ scurt, însă exemplarele cu un gât mai lung și mai suplu, sunt mai potrivite pentru atelaje și călărie. Corpul coastele bine arcuite, dar nu rotunde, crupa lungă, musculoasă și înclinată. Picioarele sunt puternice, cu mușchi bine dezvoltați, aliniate corect, cu articulații și tendoane clar definite. De asemenea, calul din rasa Fjord conservă trăsături ușor de recunoscut și un standard bine stabilit. Pe șira spinării, animalul prezintă o dungă dorsală destul de pronunțată. De asemenea, la unele exemplare se constată prezența unor dungi pe frunte și pe membre, în apropiere de genunchi și de cot. Aceste dungi sunt, până la un punct, asemănătoare celor ale zebrei, ceea ce ne poate duce cu gândul la o oarecare similitudine între aceste două animale.

Talia acestui cal se situează în medie între 1,35 și 1,50 cm. Este cunoscut în principal Fdjordul zis ,”izabel” culoarea cea mai răspândita, dar există și alte variații de culoare. In principal este ușor de recunoscut datorita coamei sale bicolore o dungă mai închisă, care ia naștere între urechi, traversează coama, se prelungește de-a lungul coloanei vertebrale, terminându-se în zona cozii. De asemenea, este de notat faptul că standardul impune o tundere a coamei în perie. Acesta “coafură” este o tradiție cu justificări estetice și practice. Într-adevăr, această tăietură în arc de cerc are drept scop o punere în valoare a curburii coamei dar se practică și pentru degajarea greabănului pentru ca acesta să nu jeneze calul și călărețul. Una dintre caracteristicile unice ale acestei rase este că majoritatea exemplarelor sunt de culoare gri-maro. Acest cal păstrează de fapt culoarea sălbatică a cailor originali (Przewalski sau Tarpan) precum și semnele primitive care includ dungi de zebră pe picioare și acea dungă dorsală care pornește de la gât și se prelungește până la coadă. Culorile recunoscute sunt: izabelă (Brunblakk este roba cea mai răspândită), galbenă (Rodblakk roșcata spre galben), gri șobolan (Gra- cea mai ușor de distins, cu firul de păr gri), crem (Ulsblakk foarte apropiată de culoarea izabelă), izabelă galbenă (Gulblakk tot o varietate mai deschisă a izabelei).

Standardele de rasă sunt reglementate la nivel mondial de următoarele asociații:

Temperament și personalitate

Calm, robust, sigur pe el, jucăuș, sociabil, toate aceste calificative fac din fjord un cal polivalent. Această rasă este de altfel cunoscută pentru temperamentul său blând, pentru rezistență și vigoare. Morfologia și caracterul său sunt, ca atare, marile sale atuuri dar pentru aceasta trebuie să fim atenți la maniera de a-l dresa.

Aptitudini și abilitați

Calul Fjord este suficient de puternic pentru munca grea, cum ar fi arat câmpurile sau trăgând de greutăți. Este un cal ușor și suficient de agil pentru a fi un bun și de echitație si sunt, de asemenea, folosiți pentru deplasare în siguranța în munți. Astăzi, calul Fjord este un favorit al școlilor de echitație norvegiană și școli terapeutice. Fiind recunoscut pentru temperamentul său blând său și de dimensiuni mici îl fac potrivit pentru copii și persoane cu handicap. Iată câteva dintre domeniile în care calul fjord excelează: atelaje, anduranță, călărie de agrement și disciplinele asociate.

Îngrijire și sănătate

Curiozități

  • Caii Fjord sunt considerați o comoară națională în Norvegia și sunt o parte importantă a patrimoniului cultural al țării. Ei au fost utilizați de-a lungul istoriei în agricultură, transport și în viața de zi cu zi în zonele rurale ale Norvegiei.

Galerie: Fjord

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Fjord

Scroll to Top