Pur Sânge Englez
Regele Hipodromurilor

Cu o constituție tipică pentru viteză, calul din rasa pur sânge englez este regele incontestabil al hipodromurilor. Funcția sa primară de sprinter este predominantă, însă acest cal elegant etalează deopotrivă calități deosebite și în alte domenii ecvestre.

Caracteristici distinctive

Tara de origine


Anglia

Nume alternativ

Pursânge / Thoroughbred (Tb)

Înălțime


Între 162 pana la 173 cm

Culoare

Cele mai întâlnite culori sunt murg si roib însa petele nu sunt permise.

Descriere

Înalt, compact, atletic, versatil, cal de curse, ideal pentru sporturi ecvestre

Greutate

Între 450 pana la 500 kg


Cuprins

Istoric și origine

Pur sânge englez sau thoroughbred cu o constituție tipică pentru viteză, calul din rasa pur sânge englez este regele incontestabil al hipodromurilor. Funcția sa primară de sprinter este predominantă, însă acest cal elegant etalează deopotrivă calități deosebite și în alte domenii ecvestre. Rasa pur sânge își are originea în Anglia datorită pasiunii englezilor pentru cursele de cai. Începuturile constituirii rasei se înregistrează în sec. XIV. Necesitatea măririi vitezei de alergare a condus la importuri de armăsari din Flandra, Spania, Turcia, Siria și Franța. Acești armăsari au fost împerecheați sistematic cu iepele celtice, care erau foarte rapide și rezistente, cunoscute fiind pentru calitățile lor încă din timpul campaniilor romane din Britania. Totuși adevărata bază de selecție a rasei au constituit-o alergările de la Royal Plates, din Newmarket, care se desfășoară și în zilele noastre, dar sub un alt nume.

Pursângele englez este recunoscut oficial, ca rasă principală, în 1791, când a fost deschis General studbook, primul registru genealogic al rasei. În epocă, pasiunea pentru cursele hipice era foarte la modă, și de aici introducerea în competiții a acestor cai foarte rapizi este imediat agreată. De talie mică, caii pur sânge englez din acea epocă erau rapizi, dar totuși puțin cam greoi, ceea ce a determinat o evoluție ulterioară în ceea ce privește selecția. Astfel, crescătorii încep de acum să obțină exemplare mai ușoare și mai aerodinamice pentru a reuși noi performanțe de viteză.

 Pur Sânge Englez

Morfologie ( standard )

Cu o constituție de sprinter, pur sângele afișează o morfologie de galoper: longilin, surprinde prin faptul că are gambele din față puțin mai scurte decât cele din spate, care sunt mai puternice, ajutându-l să se propulseze în alergare. De aceea, în timpul cursei, calul dă impresia că rade solul, atât este de mare aplombul galopului său.


Rasa dispune de o conformație corporală specifică animalelor de viteză. Are o talie mare: 1,62-1,73 cm și o masă corporală de 450-500 kg, cu un aspect tipic aerodinamic, caracteristic calului de viteză, cu format corporal înalt. Capul este mic, expresiv, cu profilul drept. Fruntea și nasul sunt destul de înguste. Urechile sunt mai mari și apropiate la bază. Tipic pentru această rasă sunt ochii mari, cu privire expresivă, temperamentală. Gâtul este lung, cu marginile drepte și puțin oblic, foarte mobil. Caracteristic pentru această rasă este coama sărac îmbrăcată în păr. Greabănul este lung, înalt, slab, îmbrăcat în musculatură, însă foarte puternic și crupa este drepta. Aceasta este lungă cu o musculatură deosebit de puternică. Pieptul este îngust, cu umerii puternici, toracele este fusiform, strâmt și profund. Abdomenul este slab dezvoltat, tipic raselor de viteză, așa numitul abdomen opăresc. Membrele sunt lungi, au o osatură densă, cu articulații mobile, largi, musculatura subțire dar foarte puternică. Tendoanele sunt uscățive bine detașate și rezistente. Copitele sunt rezistente și relativ mici, comparativ cu masa corporală. Poate fi în orice culoare, însă petele nu sunt permise. Cele mai întâlnite culori sunt murg si roib. Standarde de rasă:

Temperament și personalitate

Calul pur sânge englez este plin de energie, prietenos, binevoitor și învață repede. Având un temperamentul coleric, este indicat ca acest cal să nu fie lăsat pe mâinile unui începător, poate avea tendință să devină, dintr-o dată, nervos.



Aptitudini și abilitați

Caii pur sânge englez au fost crescuți în mod special pentru curse, însă mai sunt folosiți și la sărituri, dresaj și vânătoare. Rasa mai este folosită și pentru a da rafinament și rapiditate poneilor. Majoritatea cailor de cursă au în spate strămoși din rasele pur sânge englez sau arab.


Îngrijire și sănătate

Sportiv de elită, pur sângele este, în schimb, puțin cam fragil, fiindcă selecția sa a favorizat rapiditatea, în detrimentul rezistenței fizice.



Calul pur sânge englez necesită o hrănire atentă deoarece este alergic la aproape toate ingredientele din produsele moderne. Este important să hrănești calul cu produse de bună calitate și să-l păstrezi la loc cald și uscat. În sezonul rece are nevoie de un așternut și hrană specială, chiar dacă prestează o muncă sau nu. Hrana pentru cai ar trebui să aibă un nivel crescut de proteine ce mențin greutatea și cresc rezistența. Există, de asemenea, nutrețuri ce au nivelul de proteine și zaharuri aproape de un nivel „natural”. Regulile de baza pentru o dieta echilibrata unui pur sânge englez sunt: hrănește-l puțin și des, doar cu nutrețuri, evită schimbările bruște în dietă, păstrează gălețile și cupele pentru hrană curate, asigură-i apă proaspătă tot timpul, nu-l pune să facă diverse activități imediat după hrănire, hrănește fiecare cal ca pe o individualitate, alege nutrețuri de bună calitate și la intervale regulate. Unii cai din rasa pur sânge englez au alergii ce se manifestă prin eczeme. Câteodată alergia e cauzată de zahărul din furaje, alteori este cauzată de melasă (reziduu provenit de la extragerea zahărului din sfeclă sau din trestia de zahăr). Alții devin agitați și greu de stăpânit și în cazurile nefericite dezvoltă azotoree și colici. O regula foarte buna este de a supune calul la controale medicale regulate.

Curiozități

  1. Toate zilele de naștere ale cailor din rasa pur sânge englez sunt sărbătorite în aceeași zi, pe 1 august.
  2. Bazele regulamentelor de curse hipice sunt puse în anul 1605, în Newmarket. Primele alergări oficiale s-au organizat în Anglia, în 1634, la concursul “Gold Cup” concurs important și în zilele noastre.
  3. Trei armăsari sunt considerați întemeietori ai rasei: Byerley Turk, un cal din secolul XVII, Godolphin Arabian şi Darley Arabian, de la începutul secolului XVIII. Din acești trei armăsari au rezultat cei mai celebri cai pur sânge englez care au concurat la curse, Herold şi Eclipse.
  4. Rasa Pur Sânge englez a fost introdusă în România, după anul 1870, la început prin importuri sporadice, de către crescători de cai ai vremii iar după anul 1872 ca o necesitate de a asigura armatei romane cai corespunzători pentru cavalerie și artilerie.
  5. În 1874 a fost înființat Jockey Club – Asociația Crescătorilor de cai Pur sânge englez.
  6. În 1875, la București a fost inaugurat Hipodromul Băneasa, unde au început să se desfășoare curse de galop.
  7. Singura herghelie din România care produce și crește cai din rasa Pur Sânge Englez este Herghelia Cislău județul Buzău. Caii crescuți și produși aici sunt principalii competitori în cursele de galop organizate pe Hipodromul Mangalia, fiind în același timp și câștigătorii celor mai multe reuniuni hipice autohtone.
  8. Cel mai rapid cal din lume este un pursânge englez. El a atins 88 km/oră și îl chemă Secretariat(click aici pentru mai multe detalii despre film). Este considerat a fi unul dintre cei mai buni cai din rasa pursânge din toate timpurile(descoperă mai mult). În anul 1999, ESPN l-a desemnat pe Secretariat al 35-lea atlet al secolul XX.

Galerie foto: Pur Sânge Englez

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Pur Sânge Englez

Scroll to Top