selle français_title

  • Istoric și origine

Francezii au o tradiție străveche și admirabilă în privința creșterii cailor. Printr-un program intensiv de reproducție, a luat naștere una dintre cele mai bune rase de cai de sport actuale, și anume Calul de Călărie Francez, sau Selle Français (SF). Selle Français cunoscut inițial drept Anglo-Normand, a fost selecționat ca rasa cu sânge cald în 1965. Originea se afla în calul indigen normand, un cal de tracțiune greu, care a devenit folositor și rezistent prin încrucișarea cu Pursângele Arab și Sârb din nordul Africii și sudul Europei. În secolul al XVII-lea, acești cai normanzi au fost încrucișați cu armăsarii Pursânge Englez, iar hibrizii de Pursânge cu predilecție Trăpașul de Norfolk, au produs o rasa denumita anglo-normanda. Prin creșterea influentei rasei pursânge, rasa a evoluat în calul Selle Français de astăzi. Termenul a fost folosit pentru prima data în 1958, pentru a descrie un cal francez îmbunătățit un “demi-sang” sau hibrid. Studbook-ul rasei Selle Français accepta diferite încrucișări: Pursânge englez/Trăpaș francez, Arab sau Anglo-arab/Trăpașul francez și Pursânge/Anglo-arab. Creșterea acestei rase este atent controlata, în funcție de utilizare case se intenționează a i se da calului.

  • Morfologie(standard)

Fără a avea un standard fix, calul din această rasă este caracterizat de o talie mare, o constituție armonioasă și robustă, plină de forță și energie. Selle Français are o înălțimea maximă de 1,70 metri, un cap asemănător cailor pursânge care poate fi concav (ca al celui Arab) sau convex. Are umerii puternici, uneori ridicați, corpul voluminos, spatele puternic și fesele late. Jaretele sunt ideale pentru sărituri dar chișițele pot fi ușor verticale. În funcție de cantitatea de sânge de proveniență, Pursânge Selle Français poate fi un cal mediu pana la greu. Blana este fina și adesea castanie.

selle français_03

Standardul de rasa este reglementat de French National Organisation.

  • Temperament și Personalitate

Selle Français are, în cela mai multe cazuri, un temperament sensibil. Este un cal inteligent, docil dar în același timp cu un temperament vioi și cu o impulsie foarte buna, ușor de manevrat.

  • Aptitudini și Abilitați

Selle Français sunt supli și puternici. Sunt cai puternici, rapizi, îndrăzneț și foarte ușor de dresat. Selle Français este bine adaptat pentru toate sporturile competitive, în special obstacole și triatlon. Unii sunt selectați în mod special pentru alergări în timp ce alta categorie este folosita în școlile de echitație pentru industria turistica din Franța, lucru și antrenament militar. Multi săritori francezi sunt Selle Français.

  • Îngrijire și Sănătate
  • Curiozități
Share →