Istoric și origine

Poneiul își are originea în Insulele Shetland, situate la nord-est de Scoția. Cai de dimensiuni mici care sunt prezenți pe Insulele Shetland din epoca bronzului. Populația locala care a trăit pe insulele, probabil, la un moment dat au îmbunătățit rasa locala prin încrucișarea sa cu ponei aduși de către coloniștii nordici(vikingi), de asemenea, rasa Shetland a fost probabil influențată de ponei celtici, adus pe insulele de coloniști între 2000 și 1000 î.Hr. Clima aspra și hrană insuficientă a produs o rasa ponei extrem de rezistenta. Poneii variază în mărime de la o înălțime minimă de aproximativ 71 cm la o înălțime maximă 107 cm la greabăn. “The Shetland Pony Stud-Book Society of the United Kingdom” a pus bazele primului stud book al rasei în anul 1890 pentru a menține puritatea rasei și încurajarea crescătorilor. În 1957 au fost puse bazele “Shetland Islands Premium Stallion Scheme” care își propune înregistrarea armăsarilor de calitate și deschide un proces de ameliorare a rasei. Poneii Shetland au fost folosiți în prima faza pentru atelajele și muncile agricole. Odată cu revoluția industrială a crescut cererea pentru cărbune și la mijlocul secolului al 19-lea, mii de ponei Shetland au fost exportați în Marea Britanie pentru a munci în minele de cărbune subterane și de multe ori pentru întreaga lor viață (care de obicei era foarte scurta). A fost folosit și în minele de cărbune din estul Statelor Unite. Ultima mina în care se foloseau acești ponei a fost închisă în anul 1971(SUA). În  prezent sunt folosiți pentru călărie, spectacole ecvine, mediu comercial(bâlciuri, carnavaluri sau TV), hipnoterapie și atelaje de mici dimensiuni.

Morfologie (standard de rasă)

Sunt o rasă foarte puternică de ponei, utilizați pentru călărie, atelaj și munca.

Poneiul Shetland are roba groasa, picioare scurte și sunt considerați destul de inteligent.

Poneii din rasa Shetland sunt robuști și puternici, în parte pentru că rasa s-a dezvoltat în condițiile dure ale Insulelor Shetland. În aparență, au un cap mic, uneori cu o fața bombată, ochi mari depărtați și urechi mici și alerte. Are un gat scurt, musculos, compact și îndesat, picioare scurte și puternice, spatele scurt și larg.

Are un gat scurt, musculos, organismele de compacte, indesate, și picioare scurte, puternice și mai scurt decât un os tun normal în raport cu mărimea lor. Un  Shetlands au coama lung groase și cozi și o haină de iarnă dublu dens pentru a rezista intemperii. Registre diferite rase au standarde diferite de înălțime 71 – 117 cm.

Temperament și personalitate

Aptitudini și abilitați

Poneii Shetland sunt animale cu un temperament vioi, foarte inteligenți, cu o personalitate puternica și voluntara, destul de greu de stăpânit dacă nu sunt dresați și antrenați corespunzător de mici. Cu un dresaj adecvat, sunt excelenți companioni pentru copii, pot fi folosiți pentru călărie, concursuri de dresaj au obstacole speciale pentru ponei, spectacole ecvine, hipnoterapie și atelaje de mici dimensiuni.

Îngrijire și sănătate

Curiozități

  1. Poneiul Shetland este mascota oficială a doua regimente ale armatei britanice: The Parachute Regiment și The Royal Regiment of Scotland.

 

Share →