Este mai bine sa previi!

Sfaturi practice

Preventie

Este recomandabil să consultați medicul veterinar, oridecâteori este nevoie, și respectarea cu strictețe a tuturor recomandărilor venite din partea lui, deoarece practicile bine cunoscute, descântecele sau medicamentele primite cu împrumut pot agrava situația.

Este bine de știut ca e mult mai ușor sa previi decât sa tratezi o boala. Pentru acest lucru, calul trebuie sa aibă o alimentație bogata în grăsimi și fibre, o condiție fizica buna și multa mișcare. Evitați condițiile extreme și nu lăsați caii sa ajungă nici subnutriți dar nici grași, nu ii antrenați excesiv, dar nici nu-i lăsați sa simtă lipsa de mișcare. Vaccinările anuale sunt obligatorii, la fel și deparazitările necesare. Creșterea cailor nu este un lucru ușor, ci o activitate ce presupune o mare responsabilitate. Pentru acest lucru trebuie sa fiți atenți la toate semnele care pot indica începutul unei boli.

Iată câteva simptome care trag un semnal de alarma:

  1. Una dintre bolile cele mai frecvente sunt colicile, care se manifesta prin dureri abdominale provocate de afecțiunile gastro-intestinale. Simptomele bolii sunt reprezentative, ușor de recunoscut însa  dacă nu sunt depistate la timp, pot duce la deces. Transpirația este primul simptom al bolii. Într-o situație normală, acest lucru nu este neobișnuit, însa dacă animalul se culca și se ridica des și vrea sa se rostogolească, se poate bănui ca este bolnav. Mai multe detalii despre colica le găsiți în acest articol (click aici).
  2. Dacă animalul pe care îl ai, dintr-un motiv sau altul, șchioapătă, atunci este bine sa nu-l suprasoliciti și sa-l lași sa se odihnească. Se vor folosi comprese cu apa rece pe piciorul bolnav pana la sosirea medicului veterinar pentru o examinare mai atenta.
  3. Dacă are febra (temperatura normala este 37,5-38 C), se pot administra tablete febrifuge.
  4. În cazul în care iapa fată, se pot naște complicații, situație în care calmul și o intervenție promtă pot conduce la salvarea vieți atât a femelei cât și a mânzului.  Este recomandat de urmat “un curs de moșire” , întrucât se întâmplă destul de frecvent ca piciorul sau capul mânzului să rămână prins în interior, problem ace poate fi rezolvata chiar de tine, pana la sosirea doctorului.
  5. Dacă animalul nu are pofta de mâncare, ori dacă nu-și mănâncă porția, s-ar putea ca furajul sa nu fie de calitate.
  6. Totodata constituie o problema dacă nu bea apa sau bea apa în exces.
  7. Un alt semn al bolii poate fi dacă poziția acestuia este, pentru mai mult timp, pe spate. Se pot observa și alte manifestări, printre care: neliniștea, acesta rotindu-si capul de pe o parte pe alta, are probleme la echilibru, da impresia ca nu vede și are o stare anormala.
  8. Trebuie sa devina o rutina verificarea necesarului de așternut de paie sub cal, întrucât dacă acesta lipsește,acesta poate da semne de îngrijorare.
  9. Poate fi o problema dacă din nas, gura sau ochi ii apare o secreție.
  10. În timp ce își face treaba de zi cu zi, haraie, se sufoca sau transpira abundent.
  11. Mișcările calului sunt nesigure, șchioapătă simțind dureri la nivelul articulațiilor.
  12. Parul calului este fără strălucire, neîngrijit, sau cade, se șterge de perete, poate fi vorba de un parazit (poate fi semnul unui parazit).
  13. Coastele sunt proeminente.

Atenție!!!

1. Dacă observați ca prietenul dumneavoastră cabalin prezintă simptomele unei boli, se recomanda notarea lor, precum și luarea semnelor vitale. Chemarea medicului veterinar se impune de urgenta!
2. Este recomandabila consultarea medicului ori de câte ori este nevoie, precum și respectarea cu strictețe a tuturor indicațiilor venite din partea acestuia!
3. Nu administrați niciodată medicamente, fără avizul medical de specialitate al veterinarului!
4. Este important de reținut că aceste informații sunt doar informative și nu trebuie considerate ca un substitut pentru sfatul veterinar. Dacă sunteți îngrijorat de sănătatea calului dumneavoastră, vă rugăm să contactați medicul veterinar pentru o examinare și un diagnostic adecvat.

Distribuie acest articol:

Aboneaza-te la newsletter!

Trulli

Urmărește-ne pe Facebook și Instagram!

Este mai bine sa previi!

Scroll to Top